logoTrendplaggene du enkelt strikker selv


Det hersker liten tvil om at strikking og håndarbeid har kommet tilbake i motebildet for fullt. Vi husker godt hvordan skappelsøstrene skapte strikkehysteri tilbake i 2012, og bare se på hvordan Line Langmo gjør det igjen og igjen; hun designer lekre tidsløse gensere i nydelige farger og enkle snitt som kan brukes til både hverdag og fest. Dessuten gjør det noe med oss når vi lager tøyet våres selv. Vi får en mestringsfølelse og et helt annet eierforhold til tøyet enn om vi skulle kjøpt det. Det gjør at det er gøy å finne frem strikkepinnene.


Strikkebutikken Blå Tråd på Harebakken senter opplever travle dager nå i sommerferien. Alle kundene ønsker seg et strikkeprosjekt i sommer, enten til umiddelbar bruk eller utover kaldere høstdager. Jennie Ann på Blå Tråd forteller at hun synes det er kjempe gøy at strikkefeberen også når de yngre, og deler mer enn gjerne av sin mangeårige erfaring og kunnskap – enten de ønsker å strikke til barna sine, eller de ønsker et plagg til seg selv. Det er særlig jakker og gensere som er populært, plagg som er lett å style til enten jeans, kjole, shorts eller skjørt. Farger som blå, grønn, krem, burgunder og mørk rosa er trendy fager som holder seg godt utover i sesongen. Flettestrikk er også stadig populært, både til barn og voksen. Jennie Ann forteller videre at det finnes strikkeprosjekter både til nybegynner og viderekommen. Noen av de mest populære genserne hun selger består faktisk av rask rillestrikk og enkle strukturer på tykke pinner – nettopp fordi kundene ønsker overkommelige strikkeprosjekter som ikke tar all verdens av tid.

Jennie Ann trekker frem en av sommerens desidert mest populære strikk, Nadya genser fra Dale Garn. Dette er garantert en må-ha genser til lune sommerkvelder, på hagefest, på utecafe, på hytta eller i feriekofferten. Jennie Ann forteller videre at dersom du er nybegynner bør du velge enkle oppskrifter du kan kose deg med og vre stolt over å mestre. Det er nemlig lite som slår følelsen av å ha strikket et lekkert plagg helt selv.

Strikking samler tankene rundt noe. Vi legger en plan, vi følger den tålmodig og vi holder konsentrasjonen på et lite område. Som en bieffekt blir også hukommelsen bedre.

En annen dimensjon ved det å strikke, er måten det får oss til å koble helt av på. I dagens hverdag slukes vi av sosiale medier, og man trenger en pause til å koble helt ut. Her fungerer strikking nærmest som meditasjon og terapi, hvilket vi alle trenger en liten dose av i ny og ne. Det er forsket en god del på hvordan strikking, men også annet håndarbeid, påvirker menneskets psyke og velbefinnende. Og forskerne har kommet til de samme konklusjonene som zen har fortalt oss i flere årtusen: Ja, det er sunt å samle fokus. Roe tankene. Du kan strikke deg ut av depresjoner, sjalusi, raserianfall og ensomhet.

Tips før du går i gang med et strikkeprosjekt:

  1. Les gjennom oppskriften før du begynner å strikke. Da får du en generell forståelse for gangen i arbeidet, og du unngår å strikke feil
  2. For at plagget du strikker skal få de målene og fasongen som er oppgitt i oppskriften, må du overholde strikkefastheten. Ikke alle strikker likt. Strikker du løsere enn strikkefastheten som er oppgitt, blir plagget større. Strikker du fastere blir plagget mindre.
  3. Eksperimenter med teknikker, garn og strikkefasthet. Våg deg ut på å lage dine egne oppskrifter og mønster. Plukk ut dine helt personlige yndlingsfarger. Test og prøv og se hva som skjer. Blir det helt feil har du uansett lært noe nyttig.