logoSlik lager du en perfekt høstgryte

Tenk deg at du samler gode venner rundt bordet en lun høstkveld. Ute er det vått og kaldt, men inne er stemningen varm og god, med levende lys, god drikke – og en rykende varm høstgryte som har fått putre i timevis, fylt med sesongens nydelige grønnsaker – servert rett fra støpejerngryta på ­bordet. Kan det bli bedre?

Gryter og stekepanner i støpejern er i tiden som aldri før. De tradisjonsrike støpejernproduktene fra Sabor kan med sin robusthet og høye kvalitet vare i generasjoner. De har en unik evne til å holde på varmen – og spiller en fargerik hovedrolle på bordet. Støpejern distribuerer varmen jevnt og holder godt på den, og støpejern er kjent for å være et av de beste materialene til matlaging, da varmen fordeles jevnt og ensartet i gryten. – Som regel trenger man bare å bruke halvparten så mye varme på platen som man vanligvis gjør. Dette gjør støpejernsgryten ideell til f.eks. langkokte retter eller grytebrød.

Slow cooking er mer populært enn noen gang. Støpejernproduktene fra Sabor er ideelle til å lage mat som krever høy og jevn temperatur, og ­som skal langtidsteke- eller koke. Støpejern­grytene egner seg godt til blant annet gryte­retter og stek, og husk at det bare er fantasien som setter grenser.

Kristian Dannevig, daglig leder ved Tilbords Harebakken, har mer enn 20 års erfaring fra restaurantbransjen. Han mener en støpejernsgryte fra Sabor er ideell til å lage mat som krever høy og jevn temperatur og at gryten har mange bruksområder. Investerer du i en god støpejernsgryte, mener Kristian at du vil ha glede av den i generasjoner. Han legger til at serien ikke bare er god til å lage mat i, men det lekre og robuste designet er også et fargerikt blikkfang på middagsbordet.

Støpejernsgryten holder seg varm lenge etter at du slår av varmen, noe som gir mulighet for energivennlig matlaging. Samtidig er denne egenskapen optimal til servering av den ferdiglagede retten, som holdes varm ved bordet. Men hvordan er det med rengjøring? Kristian forteller at kjelen kan vaskes i oppvaskmaskinen, men det anbefales ikke. Varmt vann, litt zalo og en egen skrubbeklut som du får kjøpt hos Tilbords Harebakken er helt perfekt.

Tilbords Harebakken kjører i disse dager en kampanje der du kan sikre deg denne flotte gryta til kun 999 kroner om du melder deg inn i deres kundeklubb. Prisen på gryten ligger vanligvis på 1899,- – så her har du virkelig muligheten til å gjøre et skikkelig godt høstkupp. 

Det går mot vinter og kveldene blir mørkere og kaldere. Kristian, som selv er utdannet kokk, bruker selv støpejernsgrytene fra Sabor, og deler gjerne sine 3 viktigste tips for å ta best mulig vare på en støpejernsgryte:

  1. Ta vare på den. Er du snill mot gryten, er den snill mot deg i 100 år

      2. Ikke utsett gryten for ekstreme temperaturforandringer

      3. Støpejern er et tregt metall som trenger et par tre minutter på å komme i gang. Du bør derfor ikke ikke bruke turbo                           funksjonen på komfyren.  

Avslutningsvis deler Kristian sin desidert beste oppskrift på en lun og nydelig høstgryte.                                                   

INGREDIENSER

1 utbenet lammebog

25 salvieblader

10 kvister av timian

10 fedd hvitløk

Salt og pepper

Olje til steking

3 gulrøtter

10 sjalottløk

4 dl hvitvin

4 dl lammekraft

200 g perlespelt

1 rød paprika

1 gul paprika

½ brokkoli

FREMGANGSMÅTE

Legg halvparten av urtene og fem fedd knust hvitløk i den utbenede lammebogen. Krydre godt med salt og pepper og smør inn lammebogen.

Skrell og skjær gulrøtter i terninger.

Brun lammebogen i litt olje i en stekegryte og legg på terninger av gulrøtter, de resterende fem feddene med hvitløk og hele            sjalottløken. Stek litt før du har i resten av urtene, hvitvin og kraft i stekegryten.

La det hele bresere i 75 minutter. Ta deretter opp lammet og la det trekke.

Ha i perlespelt og strimler av paprika i den breserte laken. Ha 10 minutter under lokk. Deretter vender du inn   brokkolibukettene        

Til slutt har du lammet tilbake i stekegryten og varmer retten i ytterligere 10 minutter til perlespelten er mør.

Invitér inn dine venner og kjente, og husk at alt du trenger til et perfekt høstbord – får du hos Harebakken Senter!